Rotter eller ej?

Peter og jeg havde i en længere periode haft bange anelser omkring rotter i kloaken. Vi kunne høre kriblen og krablen i rør under gulvet, og Peter havde ved flere lejligheder set rotter luske omkring tæt på vores hjem.

Det var ikke en særlig lækker tanke at have ulækre rotter rendende i kloakken under os, så vi endte med at kontakte nogle professionelle kloak-mænd, og hørte dem, om de kunne komme og se på det for os. Til vores store overraskelse findes der åbenbart noget kaldt tv-biler, som de her virksomheder bruger til at lede efter rotter og skader i kloaksystemer.

TV-bil til undsætning

TV-biler kan nemt dokumentere skader fra rotter på foto eller videoer, som de optager i kloakken, blev vi fortalt, da kloakeksperterne kom til adressen. Det var sjovt at se sådan en tv-bil. Det har jeg aldrig set før.

Vi fik fortalt dem, at vi egentlig ikke gik så meget op i metoden, og at vi ville bare have klarhed, om der var rotter. Det kunne de godt forstå, så de ville gå i gang med det samme.

Da de så gik i gang med opgaven blev vi alligevel lidt fascinerede af, hvordan sådan en tv-bil fungerer. Jeg havde jo forventet noget lignende en stor maskine, ala dem man ser i ’Polle fra Snave’, men de ligner faktisk bare hvide varevogne med en masse udstyr i.

Filmede under jorden

TV-bilen kunne med søgeudstyr fastlægge kloakledningens placering og dybde og lave tegninger på de aktuelle forhold, uden de behøvede at grave noget op. Det var virkelig smart. De lavede et grundigt eftersyn og kunne konkludere, at der var tegn på rotter i kloakken. Ad.

Det kom ikke bag på os, men det var alligevel træls at få bekræftet. Kloak mændene var også så servicemindede at forklare os, at det var vigtigt at få tjekket den slags inden huskøb – for faktisk er sælger ikke forpligtet til at dokumentere kloakkens tilstand, når ejendommen skal sælges.

Vi køber aldrig hus igen, før kloakken er inspiceret

Vi håber, vores historie kan være med til at sørge for at fremtidige huskøbere spørger ind til kloakkens tilstand, inden de køber hus. At få rotter helt ud af vagten er en dyr og træls affære at stå med, og måske vi havde valgt et helt andet hus, hvis vi havde vidst det til at starte med.

Vi ved selvfølgelig ikke, om de tidligere ejere har kendt til rotteproblemet, men det er da en smule foruroligende, at man ikke er juridisk forpligtet til at fortælle det til de nye husejere. Derfor er det bedst at være på den sikre side og virkelig spørge ind til den slags, inden man køber. Det havde vi aldrig tænkt på, og det kommer til at koste os nu. 

Så mit bedste råd til jer der leder efter hus: Spørg ind til kloakens tilstand, inden I skriver under på noget.