Nye vinduer og døre giver dit hus karakter

Der er intet der bestemmer karakteren af et hus så meget som vinduer og døre. Facaden og tag er naturligvis også vigtige. Men hvis huse kun bestod af facader og tage, ville det ikke være nemt at kende dem fra hinanden.

Det er både placeringen, materialerne og formen på vinduer og døre der giver et hus særpræg. Vinduer og døre er samtidigt også de mest sårbare dele af huset. Det er åbninger som elementerne kan trænge igennem.

Vinduer og døre er sådan set kompromis. De er der fordi de er nødvendige. Men de er også problematiske. Derfor er det ekstremt vigtigt med vinduer og døre af god kvalitet.

Nogle ting kan du sagtens gøre selv

Der er mange ting i og ved et hus som du med fordel kan gøre selv. Hvis du har hænderne skruet ordentligt på, kan du spare mange penge. Men nogle ting er bedst at overlade til kvalificerede professionelle. Vinduer og døre er blandt disse.

For det meste bruger vi i dag standard produkter, også med døre og vinduer. De er fremstillet på fabrikker eller værksteder, til industrielle normer. At normerne overholdes er især vigtigt når det kommer til forsikringer og husets værdi. Ikke normerede vinduer og døre kan måske koste ekstra i forsikring. De vil også trække husets værdi i den forkerte retning.

Men vinduer og døre skal du helst overlade til professionelle

Alle kan i dag købe døre og vinduer som opfylder industrielle standarder. En tømrer eller snedker kan ikke lave dem billigere end du kan købe dem i trælasten eller byggemarkedet. Så fristelsen kan være stor, at montere dem selv.

Måske kan du også det. Men især ved ældre huse er det ikke altid så nemt som det ser ud til. Du kan aldrig være sikker på hvilke materialer der er blevet brugt, i et gammelt hus. Det er næsten aldrig dokumenteret. Når du hyrer professionelle, er arbejdet også forsikret. Det er det ikke når du gør det selv.

Mange muligheder for at det kan gå galt

En lille fejl ved montage af døre og vinduer kan have alvorlige konsekvenser. Her er nogle eksempler:

  • Selv om du har en god vejledning fra byggemarkedet eller fra internettet, er det ikke altid så nemt. Du er nemlig selv nødt til at vurdere kvaliteten af dit arbejde. Og det kræver muligvis mere faglig viden og erfaring end du har.
  • En mulighed hvor det kan gå galt er, hvis der opstår spændinger under montagen. Det kan være at det kniber lidt med at få et vindue ind i åbningen. Der mangler lige en millimeter, eller to, kun det ene sted. Hvad så, du banker det nemt på plads. Der er ellers også god plads til isolering og tætning. Men intet i verden står stille. Ej heller en husmur. En tung lastvogn der kører på vejen udenfor, kan få hele huset til at vibrere. Hvis der bare er den mindste spænding på en rude, kan den revne.
  • Et andet udbredt problem med DIY montage af vinduer og døre er kuldebroer. Kuldebroer er usynlige. Men de kan koste dig dyrt i tabt varme eller værre endda, svamp og råd pga. kondensation.